top of page
 Una Smrekar

Una Smrekar

classical pianist

  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • SoundCloud - White Circle
Biografija

Una Smrekar, rođena u Zagrebu, svoju prvu klavirsku poduku dobiva u dobi od pet godina.

Kao učenik prof. Vlaste Marijan i Ane Vimpolšek, već u ranijoj dobi osvaja nagrade na brojnim međunarodnim i hrvatskim natjecanjima.


U rodnom gradu završava osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje, pored kojeg također 2007. godine maturira u Školi za suvremeni ples ˝Ane Maletić˝.

Sa 17 godina primljena je na Muzičku akademiju u Zagrebu u klasu prof. Đorđa Stanettija, koji je svoje obrazovanje usavršio u klasi legendarnog Brune Seidlhofera i Leonida Brumberga.

2010. godine sudjelovala je kao stipendistica na ˝International Sommerakademie Prag-Wien-Budapest˝ u Reichenau, Austrija, gdje joj je na natjecanju za mlade pijaniste izvedbom Debussya, dodijeljena Posebna nagrada.

 

U apsolventskoj godini, dobitnica je Erasmus stipendije za studij u Beču.
Diplomirala je 2013. godine i s odličnim uspjehom završila svoj magistarski studij u Zagrebu.

Istovremeno je položila zahtjevni prijemni ispit na ˝Universität für Musik und darstellende Kunst Wien˝ u klasi prof. Stefana Arnolda, gdje je 2017. završila svoj drugi bachelor-studij i nastavila sa magistarskim.

Aktivni je član Live Music Now organizacije cijenjenog violinista i dirigenta Yehudi Menuhina za iznimno talentirane glazbenike, posredstvom koje održava brojne koncerte, a 2015. godine nastupila je i u znamenitoj dvorani bečkog Konzerthaus-a.

Njezin umjetnički razvoj bio je pod utjecajem uvaženih pedagoga i pijanista poput Karl-Heinza Kämmerlinga, Eugena Inđića, Rubena Dalibaltayana, Avedisa Kouyoumdjiana, Jana Jireceka von Arnima, Martina Hughesa, Gregorya Gruzmana, Stefana Mendla, Marialene Fernandes, Milane Chernyavske i Borisa Romanova.

Kao solist i komorni glazbenik nastupala je u Hrvatskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Austriji, Grčkoj, Češkoj, Sloveniji, Bosni i Herzegovini, Srbiji i Makedoniji.

2019. godine osnavala je "MusikUnique" internacionalnu muzičku školu u Beču.

www.musikunique.com

IMG_1310.jpg
Anchor 1
Anchor 2
Media

Video

Audio

Fotografije

Duo Maggini

Duo Maggini

Međunarodno aktivne glazbenice, moldavska violinistica Rusanda Panfili i hrvatska pijanistica Una Smrekar, prvi puta su nastupile kao duo 2015. godine u renomiranom bečkom Konzerthaus-u. Opsežan repertoar (od Mozarta i Beethovena do Francka, Griega, Debussyja, Ravela, Piazzolle itd.) obogaćen je posebnim zvukom 400 godina stare violine talijanskog majstora Paola Magginija. Obje su umjetnice bile aktivni članovi Yehudi Menuhin Live Music Now organizacije za visoko talentirane glazbenike. Panfili i Smrekar su se takodjer obrazovale na magistarskom studiju na čuvenom “Universität für Musik und darstellende Kunst Wien”. Umjetnički put redovito ih je vodio u međunarodne koncertne dvorane, pa su izmedju ostalog svirale u Švedskoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Austriji.

Anchor 4

Audio

B. Bartok Romanian Folk Dances
D. Shostakovich -24 Preludes Op. 34

Fotografije

Anchor 3
bottom of page